Shopify vs. Shopify Plus – Wanneer moet je overstappen?

Shopify vs. Shopify Plus – Wanneer moet je overstappen?

Onze huidige en toekomstige klanten wegen vaak de verschillen tussen de Shopify-oplossing en de Shopify Plus-oplossing af. Welke oplossing moet je kiezen? In dit artikel staan er een aantal tips om je te helpen met de keuze van de juiste oplossing. 

Administratie, aantal en kosten van de winkels

Eén van de grootste verschillen tussen Shopify en Shopify Plus is de kost ervan. De versie Shopify Advanced kost US $ 299 per maand, plus daarboven op een vaste commissie van 0,5% op de verkoop. Shopify Plus kost US $ 2000 per maand en de commissie is 0,15 %. Als je meer informatie wenst over de prijzen, neem met ons contact op.

Er zijn veel redenen voor het prijsverschil. De belangrijkste is dat wanneer je voor Shopify Plus kiest, je tot tien winkels onder hetzelfde merk kunt openen. 

De manier waarop Shopify interessant is bij de ontwikkeling van je bedrijf, is dat je per taal een winkel kan openen. Je kan een winkel ook in verschillende talen via een extra app laten vertalen, maar werken met die aparte winkels voor elke taal levert de beste resultaten. In elke lokale winkel kan je je klanten, naast het aanbieden van je producten in hun taal, ook de gepaste betaal- en levermethoden, hun socialmedia-kanalen en marketingcampagnes aanbieden.

Als je verschillende winkels hebt kan je je winkels op één plek kunt beheren, zonder dat je je afzonderlijk voor iedere winkel opnieuw moet inloggen. Je kunt rechtstreeks van de ene naar de andere winkel surfen via het adminpaneel. Er wordt ook gewerkt aan een gecentraliseerde productadministratie. Deze functie is in 2018 op het Shopify Unite-evenement gepresenteerd. Dankzij deze functie kunnen producten in verschillende talen beheerd worden via het adminpaneel.

Hieronder vind je een voorbeeldberekening van de kosten voor een tweetalige winkel in Shopify Advanced en Shopify Plus. Voor de berekening hebben we een jaarlijkse verkoop van € 2 miljoen:

Shopify Advanced

 • 2 maanden = 2 x $ 299 x 12 maanden = $ 7176 (ong. € 6458)
 • Commissie op de verkoop 0,5 % van € 2 miljoen = € 10.000
 • Totale kosten: € 16.458

Shopify Plus 

 • Maandelijks: $ 2.000 x 12 maanden = $ 24.000 (ong. € 21.600)
 • Commissie op de verkoop 0,15 % van € 2 miljoen = € 3.000
 • Totale kosten: € 24.600

Het verschil tussen de kosten is eigenlijk relatief klein wanneer je weet Shopify Plus extra zaken aanbiedt. Shopify Plus is de goedkopere optie indien de verkoop ongeveer vijf miljoen euro bereikt, en is deels afhankelijk van het aantal winkels.

De winkels die deel uitmaken van Shopify Plus moeten onder hetzelfde merk vallen. Het is niet mogelijk om toebehoren voor zwembaden en merken van paardenvoer te combineren onder hetzelfde contract, zelfs niet als een paar producten dezelfde zijn. Als je een aantal winkels hebt die gedeeltelijk hetzelfde assortiment verkopen, dan is het aanbevolen om voor de gewone Shopify te kiezen, waar de producten gelinkt zijn aan de hand van een extra app.

Functies van Shopify Plus

De grootste voordelen van Shopify Plus zijn de twee tools, Launchpad en Flow. Launchpad is, zoals de naam al doet vermoeden, een tool waarmee je campagnes, kortingen en productlanceringen kunt plannen. Je kan ook een update van de werkzaamheden en vooruitzichten van een winkel plannen en beslissen wanneer het online komt. Je kunt het werk voor de drukste verkoopseizoenen van tevoren uitvoeren. Zo kan je bijvoorbeeld weken van tevoren aan kortingen voor Black Friday en veranderingen van de winkel instellen, zodat je je kunt concentreren op de marketing.

Shopify Flow is een geweldige tool voor de automatisering van een winkel. Flow is erg gemakkelijk te gebruiken. Kies je gewenste “trigger” en “acties” die je automatisch wilt laten inbouwen. Met een paar klikken kan je een automatisch proces ontwikkelen, waarbij klanten die meer geld uitgeven dan een bepaald bedrag als vip-klanten geclassificeerd worden en ze dus automatische marketingberichten krijgen. Of een B2B-order kan doorgestuurd worden naar het Slack-kanaal van het bedrijf, waardoor het personeel onmiddellijk de order kan samenstellen. Flow en Launchpad maken je tijdbeheer efficiënter en helpen je middelen uit te sparen.

Plus bevat ook Shopify Scripts. Met de hulp van Scripts kan je je kassa tunnel personaliseren, extra verkoop genereren en je klanten gratis cadeaus aanbieden. Je kan ze ook gebruiken om voor het maken van “regels”, met name voor productprijzen, levermethoden en betaalmethoden.

Dit zijn fantastische tools om je conversies te verhogen en ervoor te zorgen dat er ook effectief betaald wordt.

Wat bevat Shopify Plus nog meer?

 • Je eigen snelle service channel en een specifieke contactpersoon (Merchant Success Manager).
 • Het groothandelskanaal is bedoeld voor klanten van Shopify Plus. Dit is een snelorder-kanaal voor de groothandel met klantspecifieke prijzen.
 • Shopify Transporter maakt de overstap van het Shopify-platform gemakkelijker en zorgt voor een snellere toevoeging van grote hoeveelheden producten. Shopify kan uitgebreid worden tot 1.000.000 producten.
 • Snellere API's. Hierdoor is er een snellere integratie van grotere datavolumes mogelijk met je eigen apps of apps van derden. 
 • Shopify Plus biedt het gebruik van Shopify POS aan in meerdere (tot 100) fysieke winkels. 

Wat hebben we geleerd?

Achter Shopify en Shopify Plus zit dezelfde drijfveer. Shopify Plus biedt echter meer prestaties in extreme situaties, wanneer een winkel duizenden orders per minuut krijgt. De basisfuncties zijn dezelfde in beide versies, maar bij Plus krijg je ook de bijkomende functies Launchpad, Flow en Scripts.

De verkoop van de online winkel is niet het enige criterium wanneer je beslist voor de basis- of Plus-versie van Shopify. Het gaat eerder om je doelstellingen en de opportuniteiten voor de automatisering van de functies van je online winkel.

De hierboven uitgewerkte voorbeelden laten zien dat bij een verkoop van €1–2 miljoen, Shopify Plus iets duurder is per jaar. Het verschil is echter klein en Shopify Plus blijft voordeliger dan de werving van personeel. Je kunt niet alle banen vervangen door automatisering, maar dankzij een goede automatisering kun je de tevredenheid van de klanten en de verkoop verbeteren. 

Alle Shopify-klanten hebben toegang tot hun eigen 24/7-supportservice, het Shopify Help Center. Plus-klanten krijgen ook een toegewijde Merchant Success Manager die ervoor zorgt dat de winkel alle voordelen krijgt van de Plus-service. 

Heb je nog vragen over het verschil tussen Shopify en Shopify Plus?  Neem contact op en we zullen het er samen over hebben.

Contact us