Shopify voor B2B eCommerce - Opties en takeaways voor je bedrijf

Shopify voor B2B eCommerce - Opties en takeaways voor je bedrijf

eCommerce is beter bekend als een B2C-verkoopkanaal. Het heeft echter meer potentie, wat elk B2B-bedrijf zou moeten benutten. Volgens Statista is het wereldwijde B2B-eCommerce bruto handelsvolume in vijf jaar verdubbeld en is de B2B-eCommerce eigenlijk zes keer zo groot als B2C-eCommerce. De Azië-Pacific-markt staat hierbij bovenaan, met in totaal 80% van de huidige B2B-eCommerce-omzet. We zullen waarschijnlijk ook in andere markten toenemende groeipercentages zien. Shopify is bekend in de B2C-eCommerce, maar de B2B-mogelijkheden hebben minder aandacht gekregen. B2B-webshops vereisen een andere aanpak dan B2C-webshops. Welke potentie biedt Shopify voor B2B-verkoop?

IN HET SHOPIFY ECOSYSTEEM KUNNEN B2B-OPTIES GROFWEG IN VIER CATEGORIEËN WORDEN VERDEELD:

 1. Kortingscodes
 2. Wholesale-app
 3. Shopify's wholesalekanaal
 4. Een aparte Shopify- webshop voor B2B-klanten

1. KORTINGSCODE

  De eenvoudigste manier om B2B-prijzen aan klanten aan te bieden, is door de kortingscodefunctie van Shopify te gebruiken. Deze oplossing werkt het beste als het prijsmodel eenvoudig en consistent is (bijvoorbeeld: B2B-kopers krijgen altijd 30% korting op de verkoopprijs). Winkelervaringen, zoals navigatie, assortiment, bezorgmethoden en betaalmethoden, zijn in principe hetzelfde als voor consumenten.

  De B2B-korting kan worden verstrekt via een automatische kortingscode of een standaardkortingscode, die de B2B-klant bij bestelling invoert bij de e-commerce kassa. De oplossing is het meest geschikt voor merchants die beginnen met B2B-verkopen en/of het willen proberen. Kom meer te weten over het gebruik van kortingscodes in de Shopify-webshop.

  2. WHOLESALE-APP

  Een andere optie is om de eCommerce-functies uit te breiden door een externe B2B-app op Shopify te installeren. Hiermee kun je gebruik maken van functies zoals prijslijsten voor elke klantengroep. De oplossing werkt het beste als het prijsmodel relatief eenvoudig is, bijvoorbeeld -20%, -30% en -40% korting op de verkoopprijs.

  De app en de bijbehorende prijslijsten maken ook productspecifieke prijzen tegen vaste bedragen mogelijk, maar de prijzen moeten dan in de app worden bijgehouden en zijn niet toegankelijk via de Shopify-interfaces. Als er meerdere kortingsniveaus zijn, moet een vrij groot aantal artikelen handmatig worden bijgehouden. Bijvoorbeeld: 100 producten, vijf maatopties en vijf kleuropties voor elk product betekent dat drie kortingsniveaus 10.000 verschillende prijsniveaus opleveren.

  Winkelervaringen zoals navigatie, assortiment, bezorgmethoden en betaalmethoden zijn in principe hetzelfde als voor consumenten. Afhankelijk van de implementatie kunnen B2B-kopers er echter voor kiezen om per factuur te betalen. De oplossing is het meest geschikt voor merchants die dezelfde webshop willen voor alle klantgroepen (B2C en B2B).

  3. SHOPIFY'S WHOLESALEKANAAL

  De derde optie is het installeren van een gespecialiseerd Shopify B2B-verkoopkanaal. Dit is alleen mogelijk voor Shopify Plus-merchants. Het verkoopkanaal maakt opties mogelijk zoals het samenstellen van klantgroepspecifieke prijslijsten en productspecifieke prijsstelling tegen een vast bedrag, maar dan moeten de prijzen in het verkoopkanaal worden bijgehouden, zoals bij de vorige optie. Prijslijsten kunnen worden geïmporteerd via een CSV-bestand, maar niet via de API's van Shopify, dus het onderhoud kan niet volledig worden geautomatiseerd.

  Gebruikersnamen en inloggegevens kunnen de toegang van klanten tot het B2B-verkoopkanaal beperken. De winkelervaring, zoals navigatie, assortiment en betaling, wordt bepaald door de instellingen van het verkoopkanaal. Er zijn echter zeer beperkte lay-outaanpassingen en taalversies beschikbaar.

  De oplossing is het meest geschikt voor Shopify Plus-merchants die een eenvoudig bestelkanaal hebben om B2B-bestellingen te ontvangen, en waarbij de interfacetaal geen probleem is voor B2B-klanten. Alleen de volgende talen worden momenteel ondersteund: Braziliaans-Portugees, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Spaans, Pools.

  4 AFZONDERLIJKE ONLINE WEBSHOP VOOR B2B-KLANTEN

  De vierde optie is het opzetten van een aparte Shopify-webshop voor B2B-klanten. De functies en instellingen van de webshop kunnen vervolgens worden aangepast aan de behoeften van B2B-klanten, die vaak grote hoeveelheden tegelijk kopen. Op dezelfde manier kunnen marketingberichten gerichter verzonden worden.

  Daarnaast kan de prijslogica van Shopify worden verbeterd met een wholesale-app die bijvoorbeeld klantgroepspecifieke prijslijsten mogelijk maakt. Vanuit onderhoudsperspectief werkt de oplossing echter het beste als de prijsmodellen relatief eenvoudig en permanent zijn - vooral als de productlijst groot is. Gebruikersnamen en logins kunnen de toegang van klanten tot de B2B-webshop beperken.

  Houd er bij het multi-store-model (B2C + B2B) rekening mee dat voorraadinventarissen waarschijnlijk buiten Shopify worden bijgehouden en dat wijzigingen in de webshop door middel van integratie worden geüpdatet.

  SHOPIFY B2B-MOGELIJKHEDEN - BELANGRIJKSTE TAKEAWAYS:

  • Kortingscodes zijn het meest geschikt voor merchants die kleinschalige B2B-verkopen doen en/of het willen proberen.
  • Een wholesale-app van derden is het meest geschikt voor merchants die eenvoud willen en die ernaar uitkijken om slechts één webshop te hebben voor al hun klantgroepen tegelijk.
  • Shopify’s wholesalekanaal is het meest geschikt voor Shopify Plus-merchants die een eenvoudig bestelkanaal hebben voor het ontvangen van B2B-bestellingen.
  • Een aparte Shopify-webshop geeft B2B-klanten zowel tijdens als na het project de meeste speelruimte, waardoor onder andere verschillende catalogi en promoties in verschillende webshops mogelijk zijn.
  GESCHREVEN DOOR JARI SUNI, SOLUTION ARCHITECT | WOOLMAN

   

  Benieuwd naar de B2B opties in Shopify?

  Talk to a expert