Shopify Plus vs Magento: Kies het juiste e-commerce platform voor jouw bedrijf

Shopify Plus vs Magento: Kies het juiste e-commerce platform voor jouw bedrijf

Het kiezen van het juiste e-commerce platform is één van de belangrijkste beslissingen die je als e-commerce ondernemer zal nemen. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal e-commerce platforms die mogelijke groei en succes van het bedrijf kan faciliteren.

Grote e-commerce (en ambitieuze) ondernemers kiezen daarom vaak voor een platform die de groeiende bezoekersaantallen en productaantallen kan ondersteunen. Voor grote e-commerce ondernemers zijn Magento en Shopify Plus voor de hand liggende opties.

 • Hoe kies je het juiste e-commerce platform voor jouw bedrijf?
 • Hoe verloopt een e-commerce migratie en welke impact heeft deze overstap op het dagelijkse gebruik van je webwinkel?

In deze blog zullen we de bovenstaande vragen beantwoorden. Ook delen we de ervaringen van twee e-commerce ondernemers, Acon en Vallila. Beide e-commerce bedrijven hebben zowel met Magento als Shopify Plus gewerkt en zijn uiteindelijk overgestapt van Magento naar Shopify Plus. Acon is een bedrijf dat sport- en recreatieartikelen verkoopt en Vallila is een sterke speler in de interieursector. 

Ondersteuning voor Magento 1 stop definitief

Magento is een van de grootste e-commerce platforms voor grote retailers. Dat gezegd hebbende zit Magento momenteel wel in een overgangsfase waarbij bedrijven moeten overstappen naar Magento 2 of moeten overschakelen naar een ander platform. Magento stopt namelijk per 1 juni met de ondersteuning van het verouderde Magento 1. 

Daarentegen heeft Shopify de afgelopen jaren zijn marktaandeel snel vergroot en zijn vele A-merken zoals Gymshark, Kylie Cosmetics en Red Bull begonnen met Shopify Plus.

Aanpasbaarheid

Het Shopify platform kan makkelijk worden aangepast met behulp van kant-en-klare thema’s. Zo kan een webshophouder het visuele aspect van de webwinkel eenvoudig aanpassen aan zijn of haar wensen. Ook kunnen Shopify Plus merchants het checkout proces aanpassen binnen bepaalde grenzen.

Vallila, een gerenommeerde verkoper van interieurproducten, heeft zowel haar webwinkels als haar Enterprise Resource Planning (ERP) systeem geüpdatet. De dagelijkse gang van zaken van de webwinkel is hierdoor veranderd: de processen zijn veel eenvoudiger geworden. 

"We kunnen onze assortiment nu gemakkelijker aanpassen. We kunnen landingspagina's ontwerpen voor campagnes waarbij klanten gelijk de informatie kunnen vinden die voor hen relevant is. Zeker in de interieurbranche is dat erg belangrijk", zegt Piia Vilja, e-commerce manager bij Vallila.

Shopify plus vs Magento blog article

"Shopify Plus maakt ons dagelijkse werk makkelijker en sneller dan voorheen. Vergeleken met ons vorige e-commerce platform, Magento, is het eenvoudiger om een pilot, een nieuw idee of een nieuwe functie toe te voegen. In het beste geval kunnen we zonder technische ondersteuning zelf een add-on aan de webwinkel toevoegen. Op die manier proberen we nieuwe dingen uit", aldus Vilja.

De apps van Shopify bieden verschillende functionaliteiten aan voor e-commerce ondernemingen en bedrijven. Met de juiste selectie van apps kun je alle voordelen van Shopify Plus benutten.

Gebruiksgemak

De beheersomgeving van Shopify webwinkels zien er gestroomlijnd uit. Dat zorgt ervoor dat de webwinkel vanuit het perspectief van de onderneming eenvoudig in het gebruik is.  

"Shopify Plus is eenvoudig, logisch en gebruiksvriendelijk. Het is geen oud, versleten kantoor, maar juist een prettige werkplek ", Stelt Vilja met een lach vast.

"Ik heb een tijdje meegekeken, terwijl onze medewerkers bezig waren met de dagelijkse werkzaamheden van onze webwinkel. Ze hebben niet één keer geklaagd over trage laadsnelheden of problemen in het beheersysteem. Ik kan dus oprecht zeggen dat onze ervaring met het Shopify platform positief is", aldus Marko Manninen, de vice-president van Acon.

Betrouwbaarheid

Voor Acon was Shopify Plus echter niet de eerste keuze. Zij maakten eerst gebruik van Magento, maar de update van Magento naar Magento Commerce 2 verliep niet zoals gewenst. Na een korte proefperiode, besloot Acon toch over te stappen van Magento 2 naar Shopify.

"Betrouwbaarheid betekent gemak. Er zijn geen kleine technische problemen meer. Dat maakt veel andere zaken een stuk gemakkelijker en zorgt ervoor dat je als ondernemer op andere zaken kunt focussen", aldus Manninen van Acon. 

Ook Miika Malinen is bekend met de dagelijkse werkzaamheden achter de schermen van een webwinkel. Voordat hij Woolman oprichtte, had Miika de leiding over vele grote webwinkels in Finland.

"Bij winkels die gebruik maakten van Magento systemen verdwenen er vaak bepaalde functies zodra je een nieuwe functie toevoegde. Daardoor moest ik als ondernemer veel tijd en geld investeren in het testen. Bij Shopify is het risico dat de winkel het niet meer doet veel kleiner, omdat je alles simpelweg aanpast met behulp van de interface. Dat betekent dat niemand buiten Shopify zelf aan de basis van de webwinkel kan komen", zegt Malinen.

Anno 2020 hebben al meer dan 1 miljoen webwinkels hun vertrouwen gesteld in Shopify. Shopify Plus, bedoeld voor echt grote webwinkels, heeft wereldwijd inmiddels meer dan 7.000 gebruikers.

Manninen van Acon: "Ik vertrouw erop dat het grote aantal gebruikers van Shopify voor een zekere degelijkheid en veiligheid zorgt. Als Shopify instort, zal er altijd wel iemand anders zijn die belt en vraagt wat er aan de hand is", zegt hij met een glimlach.

Shopify Plus klanten krijgen gratis ondersteuning van hun persoonlijke Shopify customer success managers. Hulp bij problemen is 24 uur per dag beschikbaar.

Shopify plus vs Magento article

Schaalbaarheid

Shopify Plus is de e-commerce oplossing die met je bedrijf meegroeit. Shopify Plus kan namelijk eenvoudig worden opgeschaald zodra je bedrijf groeit en je e-commerce activiteiten toenemen. Op deze manier past Shopify Plus zich aan de behoeften van jouw bedrijf.

De opties die Magento Commerce aanbiedt zijn ook schaalbaar en kunnen worden aangepast aan de hand van de groei van je bedrijf. 

De verschillen tussen Magento en Shopify zitten echter in de achterliggende gedachte tussen de twee platforms. Magento heeft een open-source code, terwijl Shopify wordt verkocht als een dienst. Die verschillen zorgen ervoor dat bedrijven die Magento gebruiken verantwoordelijk zijn voor updates, databeveiliging, en het functioneren van de server. Bedrijven die van Shopify gebruikmaken hoeven alleen maar een opdracht te geven. Shopify zorgt zelf voor databeveiliging, updates, en het opschalen van je webwinkel. Deze verschillen zijn van belang bij de vraag of je als ondernemer je aandacht wilt richten op technologie, of dat je echt wilt focussen op je verkoopcijfers en marketing.

Diverse verkoopkanalen

Afhankelijk van de valuta’s die je webwinkel gebruikt, kun je als Shopify winkelier je producten via maximaal 20 verkoopkanalen aanbieden. De belangrijkste hiervan zijn Facebook, Pinterest, Instagram, Amazon en eBay. 

Shopify heeft een kant-en-klare oplossing voor multi-channel commerce, waarbij fysieke winkels gecombineerd kunnen worden met één of meerdere webwinkels. Dit is mogelijk dankzij de Point of Sale (POS) tablet check out, die onderdeel uitmaakt van de Shopify service.

Vallila is al gestart met het gebruik van Shopify POS in tien van hun fysieke winkels. "Feedback over de POS-systeem heeft laten zien hoe eenvoudig het is in het gebruik. Toen we ermee begonnen hebben we wel wat aanpassingen moeten doen en een beetje creatief moeten denken, en bepaalde dingen worden de komende tijd nog bijgewerkt", zegt Vilja.

Duidelijke prijsstelling

Bij het bouwen van je webwinkel moet je aan veel kosten denken: maandelijkse app- en platformlicenties, werkzaamheden die aan de webwinkel moeten worden gedaan voor doorontwikkeling, en kosten voor gegevensbeveiliging en serverruimte. Deze factoren zijn allemaal van invloed op de prijs van je webwinkel. Maar welk e-commerce platform ook wordt gebruikt, het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van je bedrijfsvoering en van de behoeften van je bedrijf. Er zijn echter wel een paar duidelijke verschillen tussen de prijzen van Magento en Shopify Plus.

Shopify Plus kost $ 2.000 per maand of 0,25% van je maandelijkse online verkoop, afhankelijk van welk bedrag hoger is.

De licentie voor de Magento Enterprise Edition, de optie die wordt aanbevolen voor middelgrote en grote bedrijven, kost minstens $ 22.000 per jaar. Dat komt neer op zo’n $1,830 per maand. De kosten van deze licentie zijn gekoppeld aan de verkoopcijfers van je webwinkel en kunnen oplopen tot $ 190.000 per jaar. De laagste prijscategorie is voor bedrijven met een verkoop van minder dan $ 1 miljoen per maand, en de bovengrens wordt bereikt wanneer de maandelijkse verkoop $ 25 miljoen aantikt.

Om het effect op de totale kosten te berekenen is het belangrijk om te weten wat er allemaal in de licentieprijs is inbegrepen. Magento gebruikers moeten naast de licentieprijs nog apart betalen voor de serverruimte en databeveiliging. Ze moeten hiernaast ook een apart budget reserveren voor doorontwikkeling. Bij Shopify zijn al deze kosten reeds inbegrepen in het maandelijkse bedrag.

De hoeveelheid doorontwikkeling die nodig is en de kosten daarvan zijn ook van invloed op je maandelijkse lasten. Het is belangrijk om na te gaan waar je middelen het beste kunnen worden ingezet. Als je tijd kan investeren in het verbeteren van de klantervaring en het genereren van groei zal dat betere resultaten opleveren dan wanneer je veel aandacht moet besteden aan het herstellen van verouderde functies en het openhouden van je webwinkel. 

Magento biedt een cloud-achtige oplossing aan die overeenkomsten heeft met die van Shopify. Ze zijn echter niet geheel vergelijkbaar, aangezien de Magento Enterprise Cloud Edition een Platform-as-a-Service (PaaS) oplossing is. Dit betekent dat sommige van de e-commerce functies in de cloud zitten en andere functies op een server staan. Shopify's platform is volledig Software-as-a-Service (SaaS). 

Je kan gebruik maken van zoekmachines om kant-en-klare berekeningen van de verschillende opties te vinden. Zo kan je makkelijk de prijzen vergelijken. De kosten van Shopify Plus komen meestal neer op de helft van de kosten van Magento.

 

Shopify Plus -logo 

Samenvatting van Shopify Plus

Voordelen

 • Snelheid en eenvoud. Bij het bouwen van een Shopify Plus webwinkel profiteer je van alle functionaliteiten van Shopify en het Shopify-ecosysteem. Deze worden aangepast aan de behoeften van elk merk en elke bedrijfsactiviteit. Het bouwen van een winkel van kant-en-klare onderdelen waarvan al bekend is dat ze goed werken gaat snel en efficiënt. Als ondernemer kan je ook zelf wijzigingen doorvoeren zonder dat je daarvoor gespecialiseerde IT-vaardigheden nodig hebt.
 • Betrouwbaarheid: Het risico dat je webwinkel crasht is klein. De uptime van Shopify is 99,8%.

 • Schaalbaarheid: De webwinkel groeit mee met je bedrijf, wordt automatisch bijgewerkt en schaalt automatisch omhoog bij pieken in het bezoekersverkeer. De infrastructuur is gelijk klaar voor gebruik, zodat jij je kan richten op de klantervaring en de verkoop.

 • Eenvoudige uitbreiding via apps: Naast de basisfuncties zijn extra functies eenvoudig aan je webwinkel toe te voegen door middel van een breed scala aan apps. Denk hierbij aan apps voor Business to Business (B2B) verkoop en klantenbinding. Shopify bewaakt de kwaliteit van deze apps.
 • Rapportage: Shopify verschaft inzicht in je bedrijf met duidelijke en uitgebreide rapportages die je makkelijk kan begrijpen, ongeacht je IT-vaardigheden.
 • De kracht van automatisering: Bij Shopify Plus kan je er met kant-en-klare opties voor kiezen om handmatige taken van je webwinkel te laten automatiseren. Zo worden bijvoorbeeld campagnes via Shopify's eigen Flow en Launchpad apps geautomatiseerd.

Nadelen

 • Uitdagingen bij B2B verkoop: Het implementeren van ingewikkelde, klantspecifieke prijzen bij B2B verkoop is met Shopify vaak moeilijk of duur.
 • Op een bepaald punt is er een grens aan de groei: Als jij je webwinkel wil gebruiken om miljoenen producten te verkopen, als je duizenden productvarianten hebt, of als je honderden gelokaliseerde webwinkels nodig hebt, dan is Shopify waarschijnlijk niet het beste e-commerce platform voor jou.

 • C2C trade: De mogelijkheden voor het implementeren van uitgebreide Consumer to Consumer (C2C) handel, waarbij klanten zelfstandig producten aanbieden en kopen van andere consumenten, zijn beperkt.

Magento-logo

Samenvatting van Magento 

Voordelen

 • Uitgebreide tools voor complexe B2B verkoop.

 • Klantspecifieke prijzen: Ruime mogelijkheden voor complexe, klantspecifieke prijsstelling, bijvoorbeeld bij het beheer van de prijsstelling via een ERP.

 • Enorme multi-store features: Magento maakt het mogelijk om maar liefst honderd versies van een winkel te beheren, gelokaliseerd per land of taal.

 • Aanpasbaar: De open-source basis maakt het mogelijk om bijna elk aspect van je webwinkel aan te passen.

Nadelen

 • De complexiteit van het systeem: De keerzijde van alle mogelijkheden voor extreem maatwerk is dat er vaak iets zal "verdwijnen" bij het aanbrengen van wijzigingen in de code of bepaalde modules. Dit kan leiden tot storingen in je webwinkel. Daarom moet je team over goeie IT-vaardigheden beschikken, of moet je deze IT-taken uitbesteden.
 • Schaalbaarheid: Naarmate je bedrijf groeit, zal je bijna altijd aanzienlijke investeringen moeten doen voor doorontwikkeling en optimalisatie.

 

Heb je vragen of aanvullende informatie nodig over Shopify Plus? Neem gerust contact met ons op!

Contact us